Siirry suoraan sisältöön

Joulukonsertit Tampereella, Pirkkalassa, Viialassa ja Mouhijärvellä

Mieskuoro Laulajien joulukonsertit virittää joulun tunnelmaan sekä perinteisemmillä että kiinnostavilla uudemmilla kuoroteoksilla. Konsertteja meillä tänä vuonna on Viialan kirkossa, Mouhijärven kirkossa, Pirkkalan kirkossa sekä Tampereen tuomiokirkossa.

”Monille joulussa tärkeintä on juhlan vietto yhdessä läheisten ihmisten kanssa. Joulukonsertti kirkossa on tunnelmallinen tapa rauhoittua joulun viettoon. Tavoitteemme on luoda osa tuosta lämpimästä joulun tunnelmasta mieskuoromusiikin keinoin”, sanoo kuoron puheenjohtaja Mika Jokinen.

Mieskuoro Laulajat on perustettu Tampereella vuonna 1909. Kuoro tunnetaan korkeasta taiteellisesta tasostaan ja se onkin yksi maamme tämän hetken arvostetuimmista mieskuoroista. Laulajien taiteellisena johtajana on vuodesta 2014 lähtien toiminut alallaan arvostettu kuoronjohtaja Paavo Hyökki.

Konsertin kesto n. 1 tunti.

Lippu.fi -palvelusta ostettu ennakkolippu vaihdetaan ovella käsiohjelmaan.

 

Mukana Laulajien joulukonserteissa:

Hannakaisa Nyrönen, sopraano

Viitasaarelaislähtöinen sopraano Hannakaisa Nyrönen voitti dramaattisille sopraanoäänille suunnatun kansainvälisen Elizabeth Connell Prize -laulukilpailuun syyskuussa 2019 Australian Sydneyssä. Tuomaristoa johti kapellimestari Richard Bonynge. Hannakaisa debytoi Suomen Kansallisoopperassa kaudella 2020/21 Covid fan tutten Fiordiligin roolissa Esa-Pekka Salosen johdolla. Kuluvana vuonna Nyrönen lauloi debyyttinsä Isolden roolissa (R. Wagner: Tristan ja Isolde) Eurajoki Bel Canto -festivaalilla ja lauloi Sieglinden osan (R. Wagner: Valkyyria) Latvian kansallisen sinfoniaorkesterin solistina.

Joulukonsertit 2023:

pe 15.12.2023 klo 19 Viialan kirkko
la 16.12.2023 klo 18  Mouhijärven kirkko
su 17.12.2023 klo 18 Pirkkalan kirkko*
ma 18.12.2023 klo 19 Tuomiokirkko

Hinta 20€ / 10€ (lapset ja opiskelijat)

* Pirkkalan konsertin lipunmyynnistä vastaa Lions Club Pirkkala / Naistenmatka.

Taiteellisen työnsä ohella Hannakaisa toimii keskisuomalaisista ammattimuusikoista koostuvan Rajoilla Ensemble ry:n puheenjohtajana ja taiteellisena suunnittelijana. Suomessa hänet on palkittu ensimmäisellä palkinnolla Salmelan Merikanto-laulukilpailussa vuonna 2015 ja vuonna 2018 Suomen Wagner -seura valitsi hänet stipendiaatikseen. Nyrönen on myös Päivi ja Paavo Lipposen rahaston vuoden solisti 2015. Nyrönen on valmistunut Sibelius-Akatemista kirkomusiikin (2011) ja laulumusiikin (2017) maisteriksi.

Vuosina 2021-22 Hannakaisa esitti ensimmäisen Wagnerin RING-tetralogiansa laulaen Brünnhilden osan Valkyyriassa, Siegfriedissä ja Jumalten tuhossa. Lisäksi häntä on kuultu Bartokin Herttua Siniparran Juditin roolissa ja Sibeliuksen Kullervon Sisarena. Nyrösen operettirooleihin lukeutuvat Kreivitär Marizan nimiosa, Lepakon Rosalinde ja Iloisen lesken Hanna.

Ilpo Laspas, urut (Akaa, Mouhijärvi & Tampere)

Ilpo Laspas (s. 1984) aloitti pianonsoiton opiskelun 9-vuotiaana ja cembalon- ja urkujensoiton opinnot 1999. Opiskeltuaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa cembalonsoittoa Elina Mustosen ja urkujensoittoa Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrogin johdolla hänet hyväksyttiin Sibelius-Akatemian solistiselle osastolle kaikilla kolmella soittimellaan. Hän suoritti mm. cembalon-, urkujen- ja continuosoiton A-tutkinnot erinomaisin arvosanoin ja valmistui musiikin maisteriksi 2009. Laspas piti ensikonserttinsa uruilla ja cembalolla Helsingin tuomiokirkon kryptassa 2011. Taiteelliset tohtoriopintonsa Sibelius-Akatemiassa Laspas suoritti 2010–2015 aiheenaan Johann Sebastian Bachin musiikin tulkitsemisen eri ulottuvuuksia uruilla ja cembalolla, ja musiikin tohtoriksi hän valmistui keväällä 2016. Suomen Kulttuurirahasto tuki hänen tohtoriopintojaan ja taiteellista työskentelyään sekä yksi- että kolmivuotisella apurahalla.

Laspas on osallistunut lukuisille mestarikursseille sekä kotimaassa että ulkomailla. Tohtoriopintojensa aikana hän opiskeli erityisesti Berliinissä opettajinaan professorit Paolo Crivellaro ja Leo van Doeselaar (urut) sekä Mitzi Meyerson (cembalo).

Laspas on menestynyt useissa kilpailuissa (mm. toinen palkinto sekä yleisöpalkinto kansainvälisessä Johann Sebastian Bach -cembalokilpailussa Leipzigissa 2006 ja toinen palkinto samaisen kilpailun urkusarjassa 2008). Laspas on valittu Vantaan Barokin 2006, Pori Organin 2009, Turun tuomiokirkon 2009 ja Lahden Kansainvälisen Urkuviikon 2010 vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Laspas on saanut Pro Musica Säätiön stipendin 2014.

Laspas on levyttänyt mm. Aimo Känkäsen urkumusiikkia Lahden Ristinkirkossa 2015 ja äänittänyt Bachin cembalomusiikkia Ylen kantanauhalle. Hän on sovittanut italialaista ja espanjalaista vanhaa musiikkia sekä esittänyt sitä cembalistina yhdessä gambisti-sellisti Markku Luolajan-Mikkolan ja sellisti Guadalupe López-Íñiguezin kanssa Espanjan TV5:lle (Mediaset). Harmonikkataiteilija Markku Lepistön ja Ilpo Laspaksen debyyttilevy European Soirée julkaistiin 2021. Levy sisältää historiallista 1800-luvun harmonikkaohjelmistoa piano- ja cembalosäestyksellä.

Laspas konsertoi ahkerasti solistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla. Viimeaikaisia suurimpia projekteja on ollut Wagnerin Parsifal-, Nibelungin sormus- ja Tristan ja Isolde -oopperoiden kaikkien orkesteriosuuksien sovitukset uruille ja konserttiversioiden esitykset laulajien ja toisinaan muutaman soittajan kanssa Eurajoki Bel Canto -festivaaleilla. Parsifal esitettiin 2020 ja neliosainen Nibelungin sormus 2021 ja 2022. Tristan ja Isolde esitetään keväällä 2023 myös Helsingissä. Laspas toimi urkurina myös Teatro Productions Oy:n tuottamassa Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperassa, joka esitettiin dramatisoituna näyttämöversiona pianon, urkujen ja lyömäsoitinten säestyksellä Joensuun kirkossa ja Nilsiän Aholansaaressa 2022. 


Liisa Aaltola, urut (Pirkkala)